Články

Daniel Špaček & Milan Malík

Daniel Špaček je ilustrátor, animátor a designér působící v současné době v Praze. Stojí také za vznikem hudebního projektu Mythematica, jehož debutové album se stejnojmenným názvem, získalo v roce 2009 žánrové ocenění Anděl v kategorii Elektronická hudba. Dlouhodobě spolupracuje s ilustrátorem a designérem Milanem Malíkem. Počátky jejich spolupráce sahají až do roku 2000, kdy stáli u zrodu zrodu „audiovizuální laboratoře“ s názvem Mimo-TV. Ta se zpočátku zaměřovala převážně na vizuální doprovod různorodých hudebních akcí a časem se začala specializovat na vytváření projekcí k psychedelické hudbě, která se stala pro Mimo-TV důležitým inspiračním zdrojem.

Prostřednictvím vytváření videoklipů, animací, plakátu atd. se od počátku své existence pohybovala Mimo-TV také na poli reklamního průmyslu. Daniel Špaček je autorem řady tuzemských filmových plakátů (Bathory, Případ nevěrné Kláry, Habermannův mlýn, atd.) a podílel se také na mnoha znělkách k různým televizním pořadům. Spolu s Malíkem jsou například autory animované znělky pro pořad "Snídaně s Novou".

 

 

Výtvarný styl mnoha jejich ilustrací je ovlivněn dlouholetým působením v rámci psytrancové komunity. Vizuální jazyk používaný v rámci této subkultury má velmi blízko k žánru sci-fi a částečně dochází také k jejich prolínání. Kromě používání podobných námětů jakými jsou např. různé futuristické vize měst a obytných vesmírných komplexů, nese mnoho psytrancových projektů ve svých názvech pojmenování odvozená z terminologie používané v astrofyzice nebo kosmonautice. Mnoho názvů také odkazuje k významným filmovým nebo literárním dílům na poli scifi a součástí mnoha psytrancových festivalů je i promítaní vybraných filmů z vědeckofantastického žánru. V případě psytrancové subkultury je tato tématika doplněná ale i o prvky fantasy a kromě různých forem mimozemských bytostí lze často v rámci psytrancu narazit také na různorodé pohádkové bytosti.

 

Prvním projektem Daniela Špačka a Milana Malík, vzniklým čistě v rámci vědeckofantastického žánru, jsou ilustrace ke sborníku „Invaze“ polského spisovatele a futurologa Stanisława Lema.

 

 

Sborník, obsahující 10 povídek z jeho vrcholného období, sestavil český básník, spisovatel a překladatel Pavel Weigel, a vydalo jej nakladatelství Albatros v roce 2010. Černobílé ilustrace s psychedelickým nádechem, které Špaček s Malíkem pro sborník vytvořili, skvěle korespondují s temným obsahem Lemových povídek. Atmosférou mohou připomenout sci-fi ilustrace Jana Javorského z přelomu 50. a 60. let 20. století nebo xerokoláže Milana Kopřivy z let sedmdesátých. Dílo Stanisława Lema, které je v českém prostředí úzce spjaté s ilustracemi Theodora Rotrekla, se tak dočkalo dalšího pozoruhodného vizuálního doprovodu.

 

 

V případě ilustrací k Lemovým povídkám vyvolává nostalgický pocit spíše jejich atmosféra než výtvarné zpracování. Krátká, animovaná znělka, k pořadu „Snídaně s Novou“ oproti tomu zaujme až téměř důslednou restaurací vizuálního stylu v duchu „bruselského stylu“. Autorem výtvarného zpracováni znělky je Milan Malík. Inspirací k jeho ilustracím byl modernistický dekor na jídelním servisu pocházejícího pravděpodobně z přelomu 50. a 60 let 20. století.

 

http://www.danielspacek.com/

http://milanmalik.net/TV+MOTION/index.php

http://www.mimo.cz/

 

jan šrámek